Hoe behandel je slaapproblemen?

Slaapproblemen zijn een veel voorkomend probleem waar we allemaal wel eens last van hebben. Moeite hebben om in slaap te vallen of te blijven, moe wakker worden en problemen met je geheugen, besluitvorming en prikkelbaarheid doordat je geen goede rust krijgt, worden allemaal geassocieerd met slaapproblemen of zelfs een slaapstoornis. Als de symptomen van slaapproblemen je levenskwaliteit en dagelijks functioneren belemmeren, kan een zorgverlener je helpen uitzoeken wat de oorzaak kan zijn en hoe het kan worden behandeld.

Symptomen van slaapproblemen

Afhankelijk van de ernst en de oorzaak zijn de symptomen van slaapproblemen onder andere:

  • Slaperigheid overdag, die buitensporig kan zijn
  • Overdag een dutje moeten doen
  • Moeite hebben om in slaap te komen of te blijven
  • Bijzonder vroeg wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen
  • Beperking van het dagelijks functioneren, waaronder denken, herinneringen vasthouden en tragere reactietijden
  • Veranderingen in de stemming, waaronder prikkelbaarheid en depressie

Oorzaken van slaapproblemen

Iedereen kan af en toe moeite hebben om de slaap te krijgen die hij of zij nodig heeft. Mensen die echter regelmatig slaapproblemen hebben of aanzienlijke gevolgen voor hun dagelijks functioneren en de kwaliteit van hun leven, kunnen een slaapstoornis hebben. Je kunt slaapproblemen verminderen door slaapsupplementen zoals diazepam in te nemen.

Slaapproblemen ontstaan door dit soort oorzaken omdat de stoornissen de slaap/waakcyclus van je lichaam verstoren, wat ook wel het circadiane ritme wordt genoemd.

Er zijn fysieke, psychologische en omgevingsoorzaken voor verschillende slaapstoornissen, variërend van werkschema’s, genetica, oudere leeftijd en zelfs sommige medicijnen.

Hoe kunnen slaapproblemen behandeld worden?

Voor incidentele of milde slaapproblemen zijn er een aantal gezonde hygiënepraktijken die je kunt instellen om je slaap/waakcyclus weer op de rails te krijgen. Deze omvatten:

  • Elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden. Een regelmatig slaapschema aanhouden kan je lichaam helpen om zich dagelijks op dezelfde tijd moe en wakker te voelen.
  • Je slaapomgeving koel, donker en rustig houden. Blootstelling aan warme temperaturen, licht en lawaai kan je wakker houden of het moeilijk maken om te gaan slapen.
  • Het gebruik van elektronische apparaten beperken of vermijden waar je slaapt. Elektronica zoals tablets, laptops, televisies en smartphones kunnen blauw licht uitstralen, waardoor je lichaam zich wakkerder gaat voelen.
  • Licht eten voor het slapengaan. Zware maaltijden en te veel vloeistoffen kunnen je wakker houden. Verder kunnen stoffen als alcohol en cafeïne het moeilijk maken om in slaap te komen of je slaapcyclus verstoren, dus probeer deze te beperken of te vermijden voordat je naar bed gaat.
  • Overdag actief zijn. Lichaamsbeweging overdag kan je slaapkwaliteit ’s nachts verbeteren.
  • Als je slaapproblemen blijft houden of je symptomen je dagelijks functioneren ernstig beïnvloeden, kan een zorgverlener je helpen de symptomen te behandelen. De behandeling is afhankelijk van de specifieke oorzaak en kan bestaan uit medicijnen, begeleiding en het gebruik van apparaten zoals een continu positieve luchtwegdrukmachine.

Je arts zal je waarschijnlijk lichamelijk onderzoeken en vragen naar eventuele medicijnen of andere medische aandoeningen die kunnen bijdragen aan je symptomen. Als er een niet-gediagnosticeerde aandoening of probleem wordt vermoed, kunnen er ook tests worden uitgevoerd om die uit te sluiten. Als je arts vermoedt dat je een slaapstoornis hebt, kan hij je doorverwijzen naar een slaapspecialist voor verder onderzoek.

Lees ook: Waarom is slaap belangrijk voor je geestelijke gezondheid?