8 Tips om genoeg slaap te krijgen

De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft, neemt toe als hij of zij de vorige dagen slaap heeft gemist. Als je niet genoeg hebt geslapen, heb je een “slaapschuld”, net zoiets als rood staan bij de bank. Uiteindelijk zal je lichaam eisen dat je de schuld begint terug te betalen.

Slaaptekort is gevaarlijk. Mensen die slaap tekort kwamen voordat ze in een rijsimulator stapten of een hand-oog coördinatie deden, presteerden even slecht of slechter dan mensen die alcohol hadden gekregen.

Slaaptekort verandert ook hoe alcohol je lichaam beïnvloedt. Als je drinkt terwijl je moe bent, ben je meer verzwakt dan iemand die genoeg heeft gerust.

We passen ons niet echt aan als we minder slaap krijgen dan we nodig hebben. Je kunt slaapmiddelen zoals zopiclon kopen om een betere nachtrust te krijgen. We kunnen wennen aan een schema dat ervoor zorgt dat we niet genoeg slaap krijgen, maar ons beoordelingsvermogen, reactiesnelheid en andere functies zullen nog steeds niet goed zijn.

Gezonde gewoonten kunnen je helpen om beter en langer te slapen. Hieronder hebben we 8 tips voor je verzamelt.

Gun jezelf de tijd om te slapen

Een druk schema kan het moeilijk maken om goed te slapen.

Houd een slaapschema aan

Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op, zelfs in het weekend.

Creëer een slaapheiligdom

Houd je slaapkamer donker, stil en op een comfortabele temperatuur. Gebruik het alleen voor slapen en rustige activiteiten zoals lezen. Gebruik geen elektronische schermen zoals tv’s of mobiele telefoons.

Zorg voor een routine voor het slapengaan

Vermijd fel licht, grote maaltijden, cafeïne en alcohol voor het slapengaan. Probeer dingen om je te helpen ontspannen, zoals een warm bad.

Lichaamsbeweging

Beweeg ongeveer 30 minuten per dag, minstens 5 uur voor je naar bed gaat.

Doe een dutje als het moet

Maar doe dit niet langer dan 30 minuten om te voorkomen dat je suf wakker wordt of je dat je je slaapschema in de war schopt.

Forceer het niet

Als je merkt dat je wakker ligt, sta dan op en doe iets rustigs, zoals lezen, tot je je slaperig voelt. Dagboeken kan zeurende gedachten naar bed brengen.

Praat met je dokter

Een medische aandoening kan de oorzaak zijn van je slaapproblemen. Licht je huisarts in over je slaapproblemen als dit op een lange termijn voordoet.

Lees ook: Redenen waarom online casino’s zo populair zijn